top of page

Om Tokedølen II

MS «Tokedølen II» er en sightseeingbåt med base i Prestestranda i Drangedal kommune. Den seiler på Toke fra sentrum i nord til Rørholtfjorden og Merkebekk i sør.

Tokedølen II er sertifisert for 49 personer, er 52 fot lang, 13,35 fot bred og veier ca. 19 tonn. Den har soldekk med plass til ca. 35 passasjerer og salong med plass til ca. 40.

Båten ble bygget ved Brødrene Aas båtbyggeri i Gloppen kommune i 1967. Materialene er furu på eikespanter.

Den gikk først som legebåt og skyssbåt under navnet «Framdur» med base i Leikanger. På slutten her ble den også brukt til sightseeng-turer.

Høsten 1996 kom båten til Mandal. Den fikk da navnet «Kraaga», og ble satt i drift som sightseeingbåt sommeren 1997. Dette varte i tre sesonger.

I 2000 kom den til Larvik og seilte i rute på Farrisvannet i ti år under navnet «Farris III».

I 2010 ble den flyttet ned til Larviksfjorden, omdøpt til «Lillepetter´n», og gikk to sesonger som «badebåt».

I 2012 seilte den til Skien havneterminal, og ble derfra fraktet landeveis til Solvikkilen ved Henseid i Drangedal. Her ble den sjøsatt på Toke og fikk navnet «Tokedølen II» etter DS «Tokedølen», den første rutebåten som gikk på Toke.

Tokedølen II drives i dag som et eget aksjeselskap med målsetting i å ivareta båten og tilby flotte turer på Toke i sommersesongen. Hjemmehavn er Prestestranda i Drangedal. 

bottom of page